EcoPista Do DãO

Vrijwel vlak fietsen in de bergen van Portugal


De "Linha do Dão", een in 1988 opgeheven spoorlijn tussen Santa Comba Dão en Viseu in midden Portugal, is in 2011 opnieuw in gebruik genomen, maar nu als fiets- en wandelpad met de naam Ecopista do Dão. Met zijn 49 km is het niet alleen de langste Ecopista, maar waarschijnlijk ook de mooiste Ecopista van Portugal.
Het eerste gedeelte van dit fietspad, beginnend vanuit Santa Comba Dão, volgt de loop van de rivier de Dão en verderop, de loop van de Pavia, een zijrivier van de Dão. Elke bocht in de rivier betekent een bocht in de Ecopista met telkens prachtig en wisselend uitzicht.
Doorfietsend wijkt de Ecopista van de rivier af, maar het landschap blijft bijzonder mooi, met uitzichten op bergen en dalen begroeid met eiken, kurkeiken en kastanjebomen, maar ook enkele wijngaarden, gecultiveerd land en kleine dorpjes en in de verte de bergen van de Serra do Caramulo (in het noorden) en de Serra da Estrela (in het zuiden).

 

Omdat u over een oude spoorweg fietst, zijn er geen stijle hellingen te nemen en is het makkelijk fietsen in dit toch bergachtig gedeelte van Portugal. Bovendien is het wegdek verhard met gekleurd asfalt, blauw in de gemeente Santa Comba Dão, groen in Tondela en rood in Viseu.
Vanwege de lengte en het uitstekende wegdek en het feit dat er geen bromfietsen of andere gemotoriseerde voertuigen mogen rijden, is deze Ecopista ook geschikt om te trainen voor bijvoorbeeld de maraton.

 

Wenst u het stijgingspercentage van de Ecopista na te zien voor je de rit start dan kan dit via deze link.

Onze camperplek word veel gebruikt als uitvalhaven voor de ecopista maar ook om de omgeving te verkennen. 

 

U kan onze folder downloaden via deze download link.

Boekje Fietspad NL V 2 0
PDF – 1,1 MB 530 downloads

You can download our brochure via this download link.

Booklet Cycle Path English V 2 0
PDF – 1,1 MB 410 downloads

Vous pouvez télécharger notre brochure via ce lien de téléchargement.

Livret Piste Cyclable Francais V 2 0
PDF – 1,1 MB 399 downloads

Über diesen Download-Link können Sie unsere Broschüre herunterladen.

Broschure Radweg Deutsch V 2 0
PDF – 1,1 MB 420 downloads

Ben je in het bezit van een fiets- of wandelgps dan kan je gebruik maken van ons gpx bestand om op te laden in uw toestel.
Via onderstaande download link is dit bestand beschikbaar.

Ecopista Santa Comba Dao Viseu
Geografische data – 80,2 KB 591 downloads

Maak je liever gebruik van Google Maps dan beschikken we ook over een kml bestand om uw eigen map aan te maken. 
Via onderstaande download link is dit bestand beschikbaar.

Eco Pista Do Dao
KML bestand – 28,7 KB 577 downloads

Je eigen map kan je enkel aanmaken via je pc en niet op Android/Iphone/Ipad.  Heb je geen pc ter beschikking dan kan je deze reeds aangemaakte map gebruiken.  Klik rechts  bovenaan om de map te starten in Google Maps.